«...Γιατί θα χρειασθώ έναν τοπογράφο ... ;»

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει τις υπηρεσίες του τοπογράφου.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει Κτηματολόγιο. Συνέπεια της απουσίας του είναι οι συχνές διαφωνίες των ιδιοκτητών ομόρων ακινήτων για την θέση των ορίων που τις περισσότερες φορές οδηγούνται στο δικαστήριο.

Η ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο θα συνοδεύει κάθε δικαιοπραξία βεβαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία τη θέση των ορίων του ακινήτου.

 

«Πόσο θα μου κοστίσει ένα τοπογραφικό διάγραμμα ;»

 

Το κόστος σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτάται από τον χρόνο που θα διαθέσει ο τοπογράφος για να το συντάξει.

Θα πρέπει να συζητείται και να συμφωνείται με τον τοπογράφο οι λόγοι  που θέλετε να αναθέσετε την συγκεκριμένη εργασία.

Ανάλογα μ’ αυτούς υπολογίζεται το κόστος της εργασίας.

Π.χ. Για τη σύνταξη συμβολαίου μεταβίβασης είναι αρκετό η εμφάνιση των οριογραμμών του ακινήτου και τα υπάρχοντα κτίσματα, ενώ για χρήση από τον αρχιτέκτωνα για τον σχεδιασμό οικοδομής και περιβάλλοντος χώρου απαιτείται λεπτομερής αποτύπωση του συνόλου του γεωτεμαχίου.

Παράγοντες όπως η ύπαρξη σοβαρών εμποδίων ( δέντρα, κατασκευές κλπ ) εντός τής περιοχής αποτύπωσης αυξάνουν το κόστος.

Η ύπαρξη και υποχρεωτική εφαρμογή εγκεκριμένων σχεδίων ( ρυμοτομικό σχέδιο, απαλλοτριώσεις, αιγιαλός-παραλία κλπ ) αυξάνουν το κόστος.

Η θέση του ακινήτου όσο πιό δυσπρόσιτη είναι ή μακρυά από την έδρα του γραφείου του τοπογράφου, αυξάνουν το κόστος.

 

«ποιόν τοπογράφο να εμπιστευθώ ;»

 

Θα πρέπει να βεβαιώνεσθε οτι ο τοπογράφος με τον οποίο θα συνεργασθείτε έχει τα απαιτούμενα προσόντα ώστε να φέρει εις πέρας σωστά και υπεύθυνα το έργο που θα του αναθέσετε.

Στην Ελλάδα τα προσόντα αυτά διαθέτουν οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί Διπλωματούχοι του Ε.Μ.Π. και της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. , μέλη του Τ.Ε.Ε.  καθώς και οι Πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί Τ.Ε. Απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι.

Καμιά άλλη ειδικότητα Διπλωματούχου Μηχανικού ή Μηχανικού Τ.Ε. δεν έχει τα ουσιαστικά προσόντα και γνώσεις ώστε να διασφαλίσει με την τοπογραφική εργασία που θα αναλάβει τον τίτλο του ακινήτου σας παρά την άδεια που πιθανόν παρέχεται από την πολιτεία.

Τέλος, όπως σε κάθε επιλογή έτσι και για τις υπηρεσίες του τοπογράφου, ο φθηνότερος δεν είναι πάντα η πρέπουσα επιλογή.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσκολία της εργασίας, οι γνώσεις, η εμπειρία, η υπευθυνότητα αλλά και ο εξοπλισμός του γραφείου είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

 

«Έχω ένα γεωτεμάχιο σε εκτός σχεδίου περιοχή. Έχω συμβόλαιο αλλά δεν έχω τοπογραφικό. Θέλω να βρώ τα όρια του ακινήτου μου, γιατί δεν ξέρω που είναι. Μπορεί ο τοπογράφος να τα βρεί και να συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα ;»

 

Απαραίτητη είναι η βοήθεια κάποιου που ξέρει τα όρια του ακινήτου σας, έστω περίπου. Χωρίς τέτοια βοήθεια, καλύτερα ξεχάστε το !

 

«Ο συμβολαιογράφος μου είπε πως μπορεί να κάνει το συμβόλαιο που ζήτησα χωρίς τοπογραφικό.»

 

Κακώς! Ο νόμος λέει άλλα. Αλλά πέρα από το νόμο το τοπογραφικό είναι αυτό που διασφαλίζει τα όρια του ακινήτου σας.

 

«Το ακίνητό μου είναι εντός περιοχής Εθνικού Κτηματολογίου. Μου είπαν πως μπορώ να κάνω ένα τοπογραφικό διάγραμμα αντιγράφοντας αυτό που «μου δίνει» το Εθνικό Κτηματολόγιο».

 

Λάθος! Και μάλιστα μεγάλο! Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναφέρεσθε σε ένα ακίνητο που δεν είναι κάν δικό σας! Το Εθνικό Κτηματολόγιο ( επί του παρόντος ) παρέχει ένα προσωρινό τίτλο.

 

«Μου είπαν πως μπορεί να γίνει τοπογραφικό από το γραφείο, χωρίς μετρήσεις, μέσω δορυφόρων...»

 

Καλό είναι να μην παίρνετε στα σοβαρά αυτούς που σας λένε τέτοια πράγματα... Ο τοπογράφος χρησιμοποιεί στη δουλειά του πολλά σύγχρονα μηχανήματα. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε πως ο σημερινός τοπογραφικός εξοπλισμός βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της υψηλής τεχνολογίας. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με ζητήματα όπως «...να συντάξω τοπογραφικό διάγραμμα από το γραφείο μου...». Όταν ακούτε κάτι τέτοια, καλύτερα μακρυά. Το πλέον πιθανό είναι οτι θα δώσετε τζάμπα χρήματα...

 

«Ο Α τοπογράφος μου λέει πως το οικόπεδό μου κτίζει, ενώ ο Β μου λέει πως δεν κτίζει. Τί είναι το σωστό ;»

 

Θα πρέπει να ζητήσετε και από τους δύο να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους. Άν παρ’ όλα αυτά έχετε αμφιβολίες για το ποιός έχει δίκιο, θα πρέπει να ζητήσετε να γίνουν διευκρινήσεις μεταξύ των δύο τοπογράφων. Άν ακόμη η διαφωνία συνεχίζεται θα πρέπει να απευθυνθήτε στην Πολεοδομική Υπηρεσία της περιοχής με κατάλληλο τοπογραφικό διάγραμμα ζητώντας να βεβαιώσουν επ’ αυτού τους ισχύοντες όρους δομήσεως.

 

«Μου καταπάτησαν το οικόπεδό μου. Τί να κάνω ;»

 

Άν είστε βέβαιος πως σας έχουν κάνει καταπάτηση, εν όλω ή εν μέρει, πηγαίνετε κατ’ ευθείαν σε δικηγόρο. Εκείνος θα σας συμβουλεύσει.

Άν δεν είστε σίγουρος για την καταπάτηση, πηγαίνετε πρώτα στον τοπογράφο με ότι στοιχεία διαθέτετε ( συμβόλαια, διαγράμματα κλπ ) και εκείνος θα βεβαιώσει την όποια καταπάτηση. Μετά στον δικηγόρο.

 

«Ρώτησα διάφορους τοπογράφους για το κόστος ενός τοπογραφικού διαγράμματος του οικοπέδου μου και μου έδωσαν τιμές με τεράστιες διαφορές. Τί συμβαίνει ;»

 

Μην ξεχνάτε να λέτε στον τοπογράφο για ποιό λόγο θέλετε το τοπογραφικό διάγραμμα και που θα το χρησιμοποιήσετε. Άλλο κόστος έχει ένα διάγραμμα που απαιτείται για σύνταξη συμβολαίου και άλλο ένα διάγραμμα που θα χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτονάς σας για διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ρωτήστε λοιπόν αυτόν που σας ζήτησε πολλά χρήματα μια ανάλυση του κόστους της δουλειάς του. Ρωτήστε κι’ αυτόν που σας ζήτησε λίγα τι ακριβώς εργασίες σκοπεύει να κάνει και τι θα περιλαμβάνει το τοπογραφικό που σας παραδώσει. Εν συνεχεία θα κρίνετε.

 

«Πόσο στοιχίζει το χαρτί του Δασαρχείου. Πόσος χρόνος χρειάζεται ;»

 

Η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού δεν κοστίζει τίποτα. Θα χρειασθεί να έχετε όμως κατάλληλο τοπογραφικό διάγραμμα. Επίσης θα πληρώσετε τα έξοδα δημοσίευσης της απόφασης σε δύο εφημερίδες ( υπολογίστε γύρω στα 150 με 200 € ).

Η πράξη χαρακτηρισμού εκδίδεται σε μερικούς μήνες. ( 2 ώς 3 συνήθως ). Καμιά φορά συντομότερα. Παλαιότερα χρειαζόταν πάνω από ένα χρόνο !

 

«Για να βγάλω άδεια οικοδομής στο οικόπεδό μου πρέπει να χαραχθεί αιγιαλός και παραλία. Πόσο στοιχίζει ; Πόσο καιρό κάνει ;»

 

Το κόστος σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων καθορισμού αιγιαλού και παραλίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μήκος της ακτογραμμής η μορφολογία του εδάφους, η θέση κλπ.   Για μήκος ακτογραμμής 500 m, που είναι το πλέον σύνηθες και με μέτρια δυσκολία μετρήσεων μέσο αναμενόμενο κόστος είναι της τάξεως των 3000 €. Σπάνια είναι μικρότερο από 2000 € ή μεγαλύτερο από 5000 €.

Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ κυμαίνεται από ένα έως δύο χρόνια. Οι τελευταίες διατάξεις υπόσχονται συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου.

 

«Μου λένε οτι από παλαιές αεροφωτογραφίες του στρατού μπορούν να εντοπισθούν τα πάντα. Που ήταν τα όριά μου, άν υπήρχε μιά λιθιά ή ένα μονοπάτι...;»

 

Και ναί και όχι. Εξαρτάται από το τί ψάχνουμε, τί ποιότητας αεοφωτογραφίες θα χρησιμοποιήσουμε, τη μορφή του εδάφους κατά το χρόνο της φωτογράφισης και πολλά άλλα. Ένα μονοπάτι ή μιά ληθιά που είναι κάτω από δέντρα πιθανόν δεν διακρίνεται. Οι αεροφωτογραφίες λήψεως 1945 ή 1960 έχουν πολύ μικρή ανάλυση για εντοπισμό λεπτομεριών, κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση αφού εξηγήσετε στον τοπογράφο, που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, τί θέλετε, αυτός θα μπορέσει να ερευνήσει το υπάρχον υλικό και να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Προσοχή!  Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η σύνταξη φωτοερμηνειών «κατά παραγγελία».  Ότι θέλει ο πελάτης!  Στην Αθήνα κυρίως, τέτοια γραφεία αφθονούν. Να ξέρετε πως μιά τέτοια φωτοερμηνεία «κατά παραγγελία» δεν έχει απολύτως καμιά αξία.  Είναι πεταμένα λεφτά!

 

Γιατί...;  Πώς...;   Πόσο...;

ΤΕΧΝΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΜΕΛΕΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΠΙΝΙΑΤΩΡΟΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.